دمنوش یا چای گیاهی، همان چای واقعی و مرسوم نیست که اکثر مردم خاورمیانه روزانه آن را مصرف میکنند. در واقع، دمنوش چای گیاهی است که از خیساندن برگها، میوهها، پوست، ریشه یا گلهای متعلق به انواع گیاه خوراکی، در آب داغ تهیه میشود. بیشتر این دمنوشها کافئین ندارند.
دمنوشها برای مدت زمان طولانی است که وجود دارند، اما در طی چند دهه گذشته به دلیل شناخت طعم متغیر و مزایای بیشمار ذهنی، روانی و جسمی آنها؛ بسیار رواج پیدا کردهاند. در دنیایی که برای ما به صورت فزایندهای استرسزا است، دمنوشها فرصتی برای تمرکز بر سلامتی هستند. برای تهیه هر نوع دمنوش به سادهترین روش، چند قاشق چایخوری از گیاه آن را در لیوان ریخته و سپس بر روی آن آب جوش بریزید. ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به آن زمان بدهید و اکنون میتوانید میل بفرمایید.
انواع دمنوش و خواص آنها

تعداد زیادی از انواع دمنوش وجود دارد، که هرکدام دارای ویژگیهای عطر و طعم و مزایای سلامتی خود هستند. برخی از تاثیرگذارترین دمنوشها عبارتند از:
– چای رویبوس (Rooibos Tea) یا چای قرمز. گیاه این چای از گیاهان بومی آفریقای جنوبی تهیه میشود و در آنجا به دمنوش آن چای قرمز گفته میشود. فاقد کافئین است و اغلب به دلیل آنتیاکسیدان های آن مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از محققان براساس مطالعات انجام شده بر روی حیوانات معتقدند که این دمنوش ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به جلوگیری از سرطان کمک کند. آنها همچنین در حال بررسی این موضوع هستند که آیا این دمنوش میتواند به نفع قلب شما باشد و با دیابت مبارزه کند یا خیر. اگر مبتلا به سرطان حساس به هورمون هستید و یا در حال شیمیدرمانی هستید، قبل از استفاده از آن با پزشک خود مشورت کنید.
– دمنوش بابونه. قرنهاست که مردم از این گیاه گلدار برای تسکین ناراحتی معده، اسهال، بیخوابی و اضطراب استفاده میکنند. برخی از تحقیقات نشان میدهند که ممکن است به رفع اختلال اضطراب عمومی کمک کند. در صورت داشتن آلرژی به گرده گياه آمبروسيا، نباید این دمنوش را بنوشید. همچنین دیده شده است که با رقیق کنندههای خون مانند وارفارین و برخی از داروهای دیگر واکنش نشان میدهد.
مطلب۳۰ درمان خانگی که هرکسی باید بداند را اینجا بخوانید
– دمنوش میوه گل نسترن. این دمنوش از غلاف بذر انواع وحشی گل تهیه میشود. گیاه آن منبع ویتامین C است و ممکن است دارای قدرت ضد التهابی و آنتیاکسیدانی باشد. برخی از شواهد نشان میدهند که دمنوش میوه گل نسترن باعث کاهش درد مفاصل میشود، اما محققان میخواهند اثرات آن را از نزدیک مطالعه کنند. به طور کلی بیخطر است، اگرچه برخی از افراد هنگام استفاده از آن دچار واکنشهای آلرژیک یا ناراحتی معده میشوند.
–دمنوش نعناع بیابانی. ناراحتی معده، سردرد، سندرم روده تحریکپذیر و مشکلات تنفسی برخی از دلایلی است که افراد برای تسکین آنها از این دمنوش استفاده میکنند. دمنوش تهیه شده از برگ گیاه نعناع قرنها است که مصرف پزشکی دارد، اما تحقیقات کمی برای تایید علمی آن صورت گرفته است. روغن گیاه نعناع بیابانی که بر روی پوست استعمال میشود، کمی بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است. به طور کلی دمنوش آن بیخطر است، از طعم خنک آن لذت ببرید.

– دمنوش زنجبیل. دمنوش تهیه شده از ریشه این گیاه گرمسیری، عمدتاً درمانی برای ناراحتی معده و حالت تهوع است. همچنین میتوانید برای تقویت اشتها، تسکین دردهای آرتروز یا مبارزه با سرماخوردگی، آن را امتحان کنید. این نوشیدنی گرم بیخطر است، اما اگر باردار هستید، قبل از اینکه آن را به طور منظم در رژیم غذایی خود قرار دهید باید با پزشک خود مشورت کنید.
مطلب ۱۲غذا برای بهبود گردش خون را اینجا بخوانید
– دمنوش بادرنجبویه. مضطرب هستید؟ مشکل بیخوابی دارید؟ طبق باور عموم مردم، این دمنوش مختص شما است. همچنین ممکن است حافظه را بهبود بخشد، اگرچه محققان میخواهند اطلاعات بیشتری در مورد آن کسب کنند. ممکن است متوجه شوید که باعث حالت تهوع یا درد شکم در شما میشود، بنابراین در مصرف بیش از حد یا استفاده از آن برای مدت طولانی دقت کنید.
– دمنوش خار مریم و قاصدک. مردم از این نوشیدنی برای مشکلات کبدی و کیسه صفرا استفاده میکنند. چای قاصدک به شما آسیب نمیرساند، مگر اینکه به علفهای هرز زرد رنگ حساسیت نشان دهید. ماده اصلی موجود در گیاه و دمنوش خار مریم به نام سیلی مارین، در یک مطالعه مشخص شده است که میتواند علائم هپاتیت C را کاهش دهد. محققان معتقدند که برای اکثر مردم بیخطر است.
– چای ترش. گل گیاه این دمنوش که در اصل از مصر باستان آمده است، دمنوش سرخ رنگی سرشار از آنتیاکسیدانها تولید میکند. برخی مطالعات کوچک نشان دادهاند که میتواند فشار خون را کاهش دهد. آیا میتواند کلسترول را نیز کاهش دهد؟ شواهدی وجود دارد، اما محققان میخواهند بیشتر درباره آن تحقیق کنند. تا زمانی که آن را به اعتدال بنوشید، بیخطر تلقی میشود.
مطلب پیشنهاد نوشیدنی گرم را اینجا بخوانید.
– دمنوش سرخارگل. این دمنوش به عنوان درمانی برای سرماخوردگی شناخته شده است، اما منابع علمی واقعاً چنین چیزی را تأیید نمیکند. به نظر میرسد با مصرف آن سیستم ایمنی بدن تقویت میشود، و محققان در حال مطالعه آن به عنوان درمانی برای آنفولانزا هستند. اگر باردار هستید یا به آلرژی یا آسم مبتلا هستید، بهتر است مصرف آن را متوقف کنید. همچنین میتواند بر چگونگی عملکرد برخی از داروها تأثیر بگذارد.
– دمنوش مریم گلی. مردم قرنهاست که از این گیاه برای مسائلی مثل مشکلات معده، گلو درد، افسردگی و از دست دادن حافظه استفاده میکنند. اما آیا واقعاً به شما کمک میکند؟ ما نمیدانیم، زیرا تحقیقات زیادی در مورد آن هنوز وجود ندارد. استفاده از آن به عنوان ادویه یا چاشنی بیخطر است، اما برخی از گونههای آن مادهای به نام توژون دارند که میتوانند بر سیستم عصبی شما تأثیر بگذارند.

– دمنوش گل ساعتی. برخی میگویند که این گل وحشی اضطراب را کاهش میدهد و به شما در خوابیدن کمک میکند. حتی برخی تحقیقات از این ادعاها حمایت میکنند. اگر باردار هستید نباید این چای را بنوشید. این دمنوش میتواند بر نحوه کار برخی از داروها، از جمله پنتوباربیتال و بنزودیازپین تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است باعث خواب آلودگی و سرگیجه شود.
مطلب ۱۵ غذای عالی برای تقویت سوخت و ساز بدن را اینجا بخوانید.
– دمنوش سنبل الطیب. خانمها از این دمنوش برای تسکین علائم یائسگی استفاده میکنند. همچنین ممکن است شما آن را به دلیل بیخوابی، اضطراب یا افسردگی مصرف کنید. گیاه آن به صورت دقیق مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما برخی از تحقیقات نشان دادهاند که ممکن است به مشکلات خواب شما کمک کند. به طور کلی استفاده از آن برای مدت زمان کوتاه بیخطر است. اما به دلیل این که ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود، آن را با الکل یا آرام بخشها ترکیب نکنید.
– دمنوش کاوا. عصاره این گیاه عضو خانواده فلفل، بومی جنوب اقیانوس آرام، غالباً به عنوان تسکیندهنده اضطراب تبلیغ میشود. اما به تازگی محققان دریافتهاند که این دمنوش ارتباطی با مشکلات شدید کبدی دارد. افرادی که مقدار زیادی از آن را به مدت طولانی مینوشند ممکن است پوستی زرد یا خشک داشته باشند. FDA هشدارهایی در مورد خطرات این گیاه صادر کرده است و برخی از کشورها سعی کردهاند آن را از بازار خارج کنند.
دمنوشهای دیگر بسیاری وجود دارند که در مطالب بعدی در مورد آنها صحبت خواهیم کرد. فقط به عنوان یادآوری باید بگوییم که در کنار مزایای دمنوشها، معایب آنها نیز وجود دارند و بهتر است بیش از حد اعتدال مصرف نشوند.