ضدعفونی کننده ها طیفی از مواد های پاک کننده و ضد میکروبی چون صابون، الکل ها و ترکیبی را در بر می گیرد که استفاده از آن در هر مکانی از بیمارستان گرفته تا منازل و ادارات مرسوم است. شروع بیماری کرونا در دنیا شاید در رعایت موارد بهداشتی، عادت های خوبی را به ما انسان ها در زندگی روزمره داده گویی که سالیان زیادی با این فرهنگ و عادت داریم زندگی می کنیم ولی از این مسئله هم غافل نشویم که بیشتر این مواد ضدعفونی کننده و شوینده بر سیستم تنفسی و پوست ما عوارض زیادی دارند. در این مقاله میخواهیم تاثیرات منفی مواد ضدعفونی را بررسی کنیم.
اگر به مطالب سبک زندگی علاقه مند علاقه مند هستید مطلب سبک زندگی سالم و خوب را اینجا مطالعه بفرمایید
تاثیرات منفی مواد ضدعفونی

با شیوع کرونا ( بیماری کوید ۱۹ ) در جهان، برای پیشگیری از این بیماری توصیه می شود؛ “ماسک بزنید” ، دستتان را با آب و صابون بشویید” و “از اسپری الکل برای ضدعفونی کردن سطوح استفاده کنید” و دانشمندان تأیید می کنند روش های مذکور باعث از بین رفتن ویروس کرونا می شود.
این شیوه ها خیلی خوبند ولی عوارض هم دارند. شستن دست با آب و صابون باعث خشکی، قرمزی و ترک پوست دست می شود که به دلیل کمبود آب در پوست است و برای رفع آن نیاز به کرم های مرطوب کننده دارد. البته تجویز می شود که ۱۵ ثانیه بعد از شستن دست ها برای مقابله با تاثیرات منفی مواد ضدعفونی، از کرم مرطوب کننده چون “اسید هیالورنیک” استفاده شود.
یا به کار بردن طولانی مدت از ماسک، تنگی نفس ایجاد می کند و یا استفاده زیاد از الکل هم مشکلات تنفسی و روی پوست هم اثر منفی خشک شدن را به همراه دارد. تماس بیماری درماتیت و اگزومای پوستی با این موادهای الکی و شوینده، حساسسیت زا و تحریک زا است و بیماری را شدت می دهد.
مقابله با مشکلات پوستی

اسپری الکل، بیشتر برای از بین بردن میکروب های سطوح است و استفاده آن برای پوست مضر است و حتی موقعی که پوست خشک میشود اسپری الکل یا دستمال های ضد عفونی کننده روی آن باعث سوزش می گردد که این یک آلرژی نیست. ولی استعمال زیادی از الکل، مواد ضدعفونی کننده و شیمیایی دیگر، آلرژی ایجاد میکند.
در کل برای شستشوی دست با آب و صابون باید دستورالعمل های بهداشتی رعایت شود مثلاً زمان شستشوی دست ۲۰ تا ۳۰ ثانیه است و بیشتر از این مشکل پوستی ایجاد می کند و حتی برای استفاده از محلول های ضدعفونی دیگر هم احتیاط لازم را داشته باشیم. مواد
ضد عفونی غیر الکلی آنتی بیوتیکی برپایه تریکلوزان یا تریکلوکاربان هم داریم که مصرف زیادی آن بر آسم، باروی و رشد جنین اثر منفی دارد. در ضمن باعث مشکلات هورمونی و ضعف سیستم ایمنی بدن هم می شود و آلرژی زا است.
مراکز تحقیقات پزشکی این توصیه مهم را دارند که حدالامکان برای ضدعفونی کردن دست از الکل استفاده نکنید مگر زمانی که آب و صابون در دسترس شما نباشد وگرنه باید شاهد تاثیرات منفی مواد ضدعفونی باشید. آب گرم بهتر است و در کل شستشوی دست با آب و صابون بهترین راه حل برای از بین بردن آلودگی های میکروبی و حتی شیمیایی است و ضد عفونی با الکل سبب اختلالات پوستی و عفونت می شود و باکتریهای مفید دست را هم از بین می برد و باید برای مقابله با مشکلات پوستی چاره بیندیشید.
صابون های شستشو

صابون های زیادی هم داریم که نوع آنتی سپتیکی را بیشتر توصیه می کنند. صابون های آنتی سپتیکی و آنتی باکترال چون صـابون حــاوی ســدیم لــورت ســولفات، مــایع ضــد بــاکتری اَوِ کوکامیدوپروپیل بتائین، کوکامید DEA ،پـاک کننـده هـای آنیــونی ملایــم، ترکیبــات مرطــوب کننــده و نــرم کننــده و تری کلوزان میباشند و تاثیرات منفی مواد ضدعفونی را ندارند.
صابون های معمولی هم مانند صابون مایع معمولی با ترکیبات سدیم لوریل سولفات، سدیم کلراید، تری اتانول آمــین، لوریــل ســولفات، اتــر ســولفات، اســانس کوکونــات دی اتانول آمید هستند.
که پیشنهاد می شود ترجیحاً از صابون های حاوی مواد نرم کننده مانند گلیسیرین ها ، لانولین و ویتامین E برای شستشوی دست استفاده شود تا عوارض پوستی تقلیل یابد.
ضدعفونی کننده های کودکان

بهترین مواد پاک کننده برای کودکان جهت شستشوی دست در بیرون از خانه، ژل غیر الکلی آنتی سپتیک و در داخل منزل هم آب و صابون است. برای مقابله با مشکلات پوستی و ضد عفونی سطوح در منزل یا بیرون از مایع وایتکس یا آب ژاول در حد ۰٫۱ درصد استفاده می شود که ضروری است در مصرف آن خیلی دقت شود چون بر چشم و مجاری تنفسی انسان اثرات منفی دارند و بشدت برای شستشوی دست خودداری شود.
اثر مواد ضدعفونی آنتی ویروسی و آنتی باکتریال بر باکتری ها و انسان

الکل و خیلی از ترکیبات شیمیایی ضد عفونی کننده بیشتر خواص ضد ویروسی دارند و در برابر باکتریها مقاومت خیلی کمی دارند و حتی به نوعی در مدت زمان کوتاهی باکتریهای خیلی مقاوم در مقابل آنها رشد و نمو می کنند. این موادها که در حد خیلی زیادی و به عنوان یک مواد ضدعفونی کننده اصلی در بیمارستان ها به کار می روند باعث می شوند باکتریهای موجود در این مراکز درمانی و بهداشتی خیلی خوب سازگار شوند و یک شرایط خطرناکی برای محیط بستری و بیماران فراهم کنند.
در کل باکتریهای قویتر در ادامه افزایش استعمال مواد ضدعفونی کننده، الکلی و شوینده بیشتر سازگار می شوند و رشد بیشتری هم میکنند. برای مثال باکتری بیماری زای انتروکوکوس فاسیوم که به همراه مراقبت های بهداشتی پیدا شدند، ده برابر مقاومت بیشتری نسبت به الکل دارند.
باکتری های آنتروکوک که جزئی از باکتریهای دستگاه گوارش هستند عفونت بیمارستانی ایجاد می کنند و یکی از معضلات جدی آن مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها و ونکومایسین ها (VRE) است. بنابراین در خیلی از مراکز بهداشتی و درمانی دنیا محلول های ضدعفونی کننده را فقط به ترکیبات الکلی اختصاص نمی دهند که مقاومت باکتریها در مقابل آنها زیاد است بلکه محلو های ضدعفونی بر مبنای کلر و غیره را هم به کار می برند که خیلی بیشتر در برابر باکتریها مقاومت دارند.
بلکه ساختن ترکیبات ضد عفونی کننده در منازل تا حدی حالت ضد باکتریایی هم داشته باشد که خوب است ولی حدود ترکیب موادها باید استاندارد باشد تا به پوست و دستگاههای تنفسی صدمه نزند و شاهد تاثیرات منفی مواد ضدعفونی نباشید. هرچند که مواد ضدعفونی ضد باکتریها هم به رشد باکتریهای مقاومتر، کمک زیادی میکند. ظاهراً این باکتریها ول کن نیستند. باز یک راه حلی برای دفع ویروس ها وجود دارد ولی امان از دست این باکتری ها.
تلاش همه دنیا برای مقابله با کوید ۱۹ در خیلی از موارد باعث می شود که مقاومت ضد میکروبی افزایش یابد و میگروارگانیسم های مقاوم در برابر ضد میکروب بیشتر شیوع پیدا کنند که هم اکنون این مقاومت ضد میکروبی، بیش از ۷۰۰،۰۰۰ مرگ را سالیانه در سراسر دنیا اضافه کرده است.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
راهکارهای مقابله با بیماری کرونا (قبل از ابتلا و بعد از ابتلا)
ما برای نوشتن این مطلب در کنار تجربه شخصیمان از این منابع هم استفاده کرده ایم: